Firdevs Bey Camii

Kısaca: Isparta şehir merkezinde ve çarşı içinde bulunan cami halk arasında Mimar Sinan ...devamı ☟

Isparta şehir merkezinde ve çarşı içinde bulunan cami halk arasındaMimar Sinan Camii olarak bilinir. Yaptıranına izafeten Osmanlı arşiv vesikalarında “Firdevs Paşa” diye isimlendirilen bu cami, 977/1569 tarihinde devrin Isparta Mütesellimi Firdevs Bey tarafından yaptırılmıştır.

Cami yapılırken bir derviş “Hep Zulüm” deyivermiş ve bu sözcük ebced hesabıyla 977 tarihini gösterdiği için yapım tarihi herkesin aklında kalmıştır. Caminin isminin Mimar Sinan olarak anılması caminin projesinin [[Osmanlı Devleti]]`nin meşhur mimarlarından Mimar Sinan eserlerinden tip proje olarak yapılmasından dolayıdır Evliya Çelebi, Seyahatnamesi`nde Isparta`dan bahsederken “evvela Firdevs Bey Camiini Koca Sinan bina etti” der. Firdevs Bey bu cami yapılırken yanına bir zaviye bir de bedesten yaptırmıştır. Günümüzde bu zaviye bulunmamakta, ancak bedesten hala mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne bağlı olmak üzere ayakta durmaktadır.

Bedesten Mimar Sinan Camii vakıflarına gelir olması amacıyla inşa edilmiş, vakıf dükkanlar tesis edilmiştir. Zamanla caminin kurşunları erimeye başlayınca, bedestenin üzerindeki kurşunlar sökülerek kubbelerde kullanılmıştır. Sonra bedestenin üstü kiremitle örtülmüştür. Cami tamamen kesme taştan, beş revaklı, son cemaat yeri bulunan bir yapıdır. Batı tarafında, son cemaat yerinin sağ tarafında tek bir minaresi vardır.

Firdevs Bey yaptırmış olduğu camiye gelir olması için bedesten ve etrafını çevreleyen arsayı vakfetmiştir. Ayrıca Bedesten`in kuzeyinde iki dükkan, caminin üzerinde oturduğu arsa ve burada bulunan oniki dükkan, demirciler sokağında iki dükkan, ayakkabıcılar sokağında üç adet dükkan cami vakfına gelir olması için vakfedilmiştir. Tabii günümüzde bu vakıf dükkanları mevcut değildir. Caminin vakfiyyesinde, “Aselin kıyyesi (Balın okkası) beş akçeye çıksa da beher sene, Peygamberimizin doğum gününe izafeten camide mevlit okutulması ve cemaate bal şerbeti dağıtılması katiyen terk olunmayarak behemehal (mutlaka) yapılması şart koşulmuştur”.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.