Etiket: Tarikat

Mungiki

Mungiki, 2002 yılında Kenya hükümeti tarafından faaliyetleri yasaklanan tarikat.

Ahmed Er Rufai

Seyyid Ahmed Er Rufai, Rufaiye`nin Piri Seyyid Ahmed Er Rufai 1118`de Irak`ta Bağdat ile Basra arasında yer alan Ümmü Abide köyünde dünyaya gelmiştir. Yedi yaşında iken babası vefat edince tahsil ve terbiyesini dayısı ve mürşidi Şeyh Mansur Batahi üstlenm...

Zaviye (din)

Zaviyeler tekkeler gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü, daha çok kırsal alanlarda kurulan ve farklı işlevleri olan yapılardır. Zaviyeler de özelliklerine göre tarikat zaviyeleri, Ahi zaviyeleri ve zaviyeli camiler olarak üçe ayrılır.

Söylev (edebiyat)

Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır.

Niyazii mısri

Niyâzî-i Mısrî, 17. yüzyıl Halvetiye tarikatının Niyâziyye veya Mısriyye kolunun kurucusu, büyük bir sûfî ve tasavvuf edebiyatı ustası şair.

Kadiri tarikatı

Kadirilik ya da Kadiriyye (Osmanlıca: قادريه), Sünnîliğin Hanbeli mezhebine mensup Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan ve silsilesini Ali bin Ebu Talib'e dayandıran sufi/tasavvufî yol.

Hikmet Çetinkaya

Hikmet Çetinkaya, Cumhuriyet gazetesinin 5. sayfasında Politika Günlüğü isimli köşenin yazarı. İl il gezerek Türkiye'deki gelişmeleri gözlemleri ile aktaran bir yazar kimliği ile tanınır.

Galibi Zikri

Tövbe (tasavvuf)

"tövbe" veya "tevbe" diyede geçer ( Tevbe Suresi ) ; İşlediği bir günah veya suçtan pişman olarak bir daha yapmamaya karar verme, bağışlanmak için af dileme.

Tekke edebiyatı

Tasavvuf (Arapça:تصوف taSawwuf), kelime anlamıyla "sufi olma, sufiye yolunu izleme" demektir. Tasavvuf ehline mutasavvıf ya da sufi denir.

Tasavvufi halk edebiyatı

Tasavvuf (Arapça:تصوف taSawwuf), kelime anlamıyla "sufi olma, sufiye yolunu izleme" demektir. Tasavvuf ehline mutasavvıf ya da sufi denir.

Tasavvuf terimleri listesi

Tasavvuf

Tasavvuf terimleri

Tasavvuf

Tasavvuf edebiyatı

,Halk edebiyatının "tasavvufi halk edebiyatı" ya da "tekke edebiyatı" denilen türü 12`nci yüzyılda Ahmed Yesevi ile başladı. Ama Anadolu`nun bu alandaki ilk ve en büyük şairi Yunus Emre`dir. Anadolu`da 19`uncu yüzyıla değin çeşitli tar...