Etiket: Gezegen

Soluk Mavi Nokta

Soluk Mavi Nokta, Dünyanın Voyager 1 sondası tarafından rekor uzaklıktan çekilen bir fotoğrafı. Fotoğraf, dünyayı uzayın sonsuzluğu içinde tek başına gösterir.

Linda A. Morabito

Linda A. Morabito-Kelly, Jet Propulsion Laboratory`de Voyager 1 ve Voyager 2 programları sırasında seyir mühendisi olarak optik navigasyon ve görüntü işleme (Optical Navigation Imaging Processing System (ONIPS)) sisteminden sorumluydu.

Gliese 436 b

Gliese 436 b, Gliese 436 adlı kırmızı cüce etrafında dönen, Neptün boyutlarında güneşdışı bir gezegendir. 2004 yılında keşfedilmiştir.

Daedalus Projesi

Daedalus Projesi, 1973'le 1977 yılları arasında British Interplanetary Society tarafından finanse edilmiş olan, mâkul yıldızlararası uzay için insansız bir uzay aracını tasarlamayı hedef alan projedir. Alan Bond'un etrâfında topladığı bir düzine araştırma...

Bulutsu varsayım

Evrendoğum'da bulutsu varsayımı Güneş Sistemi'nin oluşumu ve evrimini açıkladığı kabul gören varsayımdır. İlk olarak 1734 yılında Emanuel Swedenborg tarafından öne sürülmüştür..

Bib Fortuna

Bib Fortuna bir Star Wars karakteridir. Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü filminde Michael Carter ve Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike filminde ise Matthew Wood tarafından oynanmıştır.

Astronomlar

→"Yıldız bilimci" sözcükleri bu sayfaya yönlendirilmiştir. İncil'deki Yıldız bilimciler için, Müneccim Krallar sayfasına bakınız.

Yüzey kütleçekimi

Bir gökcisminin (gezegen, yıldız vb) yüzeysel kütleçekimi, yüzeyinde etkili olan kütleçekim hızlandırmasıdır. Yüzeysel kütleçekim söz konusu nesnenin kütle ve çapına bağlıdır. Sıkça Yer`inkine oranla belirtilmektedir.

Kütleçekimsel mikromercekleme

Kütleçekimsel mikromercekleme gezegen saptamak için kullanılan gökbilimsel bir yöntemdir. Genelde, gökbilimciler ışık salan (yıldız) veya ışık kaynağının önünde bulunan nesneleri (gaz ve toz bulutu) saptarlar. Ancak bu nesneler, gökadaların toplam kütlele...

Kütleçekimsel mikrolens

Kütleçekimsel mikromercekleme gezegen saptamak için kullanılan gökbilimsel bir yöntemdir. Genelde, gökbilimciler ışık salan (yıldız) veya ışık kaynağının önünde bulunan nesneleri (gaz ve toz bulutu) saptarlar.

Kozmolog

Kozmoloji veya (evren bilimi), bir bütün olarak Evren'i konu alan bilim dalının ismidir. Kozmoloji sözcüğü Türkçeye Yunanca κοσμολογία (cosmologia, κόσμος [kozmos] düzen, bütün + λογια [logia] söylev) sözcüğünden türemiştir.

Kadir (gökbilim)

Kadir, bir yıldızın parlaklığını dile getiren gökbilim terimi. Yıldızlar parlaklık derecelerinde farklılıklar gösterdiğinden, onları parlaklıklarına göre sınıflamak için bir sistem kurulmuştur.

Jeomanyetizma

Jeomanyetizma, Yer`in manyetik alanını inceleyen jeofizik dalı.

Işık titremesi

Güneş düzeneği

Güneş Sistemi; Güneş ve onun çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ile onların bilinen 166 uydusu, beş cüce gezegen (Ceres, Plüton, Eris, Haumea, Makemake) ile onların bilinen altı uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur. Küçük cisimler katego...