Elefterios Venizelos

Kısaca: Elefterios Venizelos (Yunanca: Ελευθέριος Βενιζέλος) (23 Ağustos 1864 - 18 Mart 1936) Yunanistan`ın eski başbakanı, Megali Idea (Türkçe:``Büyük Fikir``, Yunanca: ``Μεγάλη Ιδέα``, yani tüm Anadolu`nun Yunanlaştırılması fikri)nin mimarı ve modern Yunanistan`ın en önemli siyasetçilerinden biriydi. ...devamı ☟

Elefterios Venizelos
Elefterios Venizelos

Elefterios Venizelos (Yunanca: Ελευθέριος Βενιζέλος) (23 Ağustos 1864 - 18 Mart 1936) Yunanistan`ın eski başbakanı, Megali Idea (Türkçe:``Büyük Fikir``, Yunanca: ``Μεγάλη Ιδέα``, yani tüm Anadolu`nun Yunanlaştırılması fikri)nin mimarı ve modern Yunanistan`ın en önemli siyasetçilerinden biriydi.

1864 yılında o zamanlar bir Osmanlı toprağı olan Girit adasındaki Hanya şehrinde doğdu. Hukuk öğrenimi gördü. Girit`in Yunanistan`a katılmasını amaçlayan ayaklanmaları düzenledi. 1898 yılında Girit komiserliğine atanan Prens Georgios`u düşürdükten sonra, yüksek komiser yardımcılığını elde etti.

1910`da Yunanistan`daki askeri yönetimin başkanlığına getirilen Venizelos, Sırbistan, Bulgaristan ve Karadağ ile kurduğu Balkan Birliğinin desteğiyle, Türkiye`ye açtığı savaş, Girit`in 1913`de Yunanistan`a bağlanmasını sağladı. Osmanlılardan aldığı toprakları kaybetme korkusuyla, I. Dünya Savaşı`nda tarafsız kalmayı tercih etti. Ancak, İtilaf Devletleri`nin verdiği teminatla Çanakkale`ye kuvvet göndermeye kalkışınca, Kral Konstantinos tarafından istifaya zorlandı (1915).

Aynı yıl yapılan seçimlerle tekrar iktidara geldi. Fakat Sırbistan`ın yanında savaşa girme kararı, ikinci kez görevinden uzaklaştırılmasına sebep oldu. 1916 yılında Selanik`te muhalif bir hükümet kurdu ve ancak 1917 yılında Konstantinos`un tahtı bırakmasından sonra Yunanistan`a dönebildi. I. Dünya Savaşı`ndan sonra yapılan Nöyyi ve Sevr Antlaşmaları`yla sağladığı topraklarla, 1918 muhtırasında belirttiği Megali Idea gerçekleştiremeyince, İngilizlerin desteğiyle 1920 yılında Türkiye ile savaşa girdi.

1928`de milli birlik hükümetiyle iktidara geldi. Bu yıllarda Türkiye`ye karşı barışçı bir siyaset uygulamaya çalıştıysa da ülke içindeki ekonomik dengesizlik, onu 1933`te iki kez hükümetten çekilmek zorunda bıraktı. 1935`te Girit`in bağımsızlığını ilan etmesi durumunu güçleştirdi. Seçimleri kaybedince Paris`e gitti ve orada gıyaben ölüme mahkum edildi. 1936 yılında Paris`de öldü.

Kaynaklar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.