Edhem Paşa

Kısaca: Edhem Paşa Osmanlı müşiri ve 1896 Yunan Harbi başkumandanı. 1844’te İstanbul’da doğdu. Harbiyeyi bitirdi. Yarbayken 1876 Rus Harbine iştirak etti. Bazı hücümlarda yararlılığı görülerek miralaylığa (albay) yükseltildi. Düşman muhasarası altında kalan Plevne’ye erzak yetiştirmekle görevlendirildi. Dubnik Muharebesinde başından yararlanmakla beraber muhasarayı yararak Plevne’ye girmeye muvaffak oldu. Bu başarısı üzerine ferikliğe yükseltildi. 1895’te müşir oldu. 18 Nisan 1897’de başlayan ...devamı ☟

Edhem Paşa Osmanlı müşiri ve 1896 Yunan Harbi başkumandanı. 1844’te İstanbul’da doğdu. Harbiyeyi bitirdi.

Yarbayken 1876 Rus Harbine iştirak etti. Bazı hücümlarda yararlılığı görülerek miralaylığa (albay) yükseltildi. Düşman muhasarası altında kalan Plevne’ye erzak yetiştirmekle görevlendirildi. Dubnik Muharebesinde başından yararlanmakla beraber muhasarayı yararak Plevne’ye girmeye muvaffak oldu. Bu başarısı üzerine ferikliğe yükseltildi. 1895’te müşir oldu. 18 Nisan 1897’de başlayan Yunan Harbine Sultan Abdülhamid Han tarafından başkumandan tayin edildi. Abdülhamid Han, büyük devletlerden her an gelebilecek bir müdahaleye fırsat vermemek için Edhem Paşadan yıldırım harbi yapmasını istedi. Bu direktifle harekete geçen Edhem Paşa savaşın hemen başında Milano Muharebesini kazandıktan sonra 25 Nisan’da Yenişehir’i, 26 Nisan’da Tırhala’yı zaptetti. Bu muharebeler sırasında çok sayıda mühimmat ve cephane ele geçirildi. Yunan Prensi Konstantin, Dömeke’ye çekilerek savunma hattı kurmaya çalıştı ise de, Edhem Paşanın sevk ve idaresi altında Yunan ordusuna kesin bir darbe daha vuruldu. Dömeke kasabası 17 Mayıs’ta düştü. Osmanlı ordusu, Alman kurmaylarının “altı ayda geçilemez” diye rapor verdikleri Termopil Geçidini yirmi dört saatte aşarak Atina yolunu açtı.

Bu durum Atina’da büyük kargaşalığa sebeb oldu.Kabine istifa etti.Rus Çarı,Abdülhamid Hana başvurarak savaşın durdurulmasını istedi. Yeni kabine sulhü sağlamaları için büyük devletlere başvurdu. Avrupalı devletlerin de müdahale etmeleri üzerine İkinci Abdülhamid Han, 20 Mayıs 1898’de mütarekeyi kabul ederek Edhem Paşaya ateşkes için emir verdi.

Yunan Harbinde gösterdiği üstün başarı dolayısıyla Edhem Paşaya “Gazi” ünvanı verildi. Meşrutiyetin ilanından sonra (1908) Âyan azalığına getirildi. 1909’da Harbiye Nazırı oldu. Ancak sıhhati bozulduğundan Mısır’a gitti ve çok geçmeden de orada vefat etti (1909). Cenazesi İstanbul’a getirilerek Eyüp Sultan Kabristanlığına defnedildi.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.