Bireysel Emeklilik Kanunu

Kısaca: Bireysel Emeklilik Kanunu, mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminin bir tamamlayıcısı olarak ve bireylerin emekliliklerine yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ve bu yolla, emekliliklerinde ek bir gelir sağlanarak refah düzeylerinin artırılması; ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratılarak istihdamın artırılması ve kalkınmaya katkıda bulunulması amaçlarıyla kabul edilen bir kanundur. Bireysel Emeklilik Sistemi gönüllü katılıma ve belirlenmiş katkı esasına dayanmaktadı ...devamı ☟

Bireysel Emeklilik Kanunu, mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminin bir tamamlayıcısı olarak ve bireylerin emekliliklerine yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ve bu yolla, emekliliklerinde ek bir gelir sağlanarak refah düzeylerinin artırılması; ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratılarak istihdamın artırılması ve kalkınmaya katkıda bulunulması amaçlarıyla kabul edilen bir kanundur. Bireysel Emeklilik Sistemi gönüllü katılıma ve belirlenmiş katkı esasına dayanmaktadır.

Kanun, 7 Nisan 2003 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanarak, Kanunun 27`nci maddesi hükmü gereğince, yayımı tarihinden altı ay sonra yani 7 Ekim 2003 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Kanunun kapsamı

Kanun kapsamında, emeklilik şirketlerinin kuruluşu, çalışma, yönetim ve denetim esasları, kişilerin sisteme katılma ve ayrılmaları ile emekli olabilme koşulları, emeklilik yatırım fonlarının kuruluşu, kişilerce ödenecek katkı paylarının bu fonlarda toplanması ve değerlendirilmesi, bireysel emeklilik sistemi ile ilgili aracılık hizmetleri, kamuya açıklanacak bilgilerin kapsamı ve bireysel emeklilik ile ilgili diğer hususlar bulunmaktadır.

Öngörülmeyen hususlarda başvurulacak kaynaklar



Bireysel Emeklilik Kanunu`nun 1`inci maddesinde, sistemin uygulamasında, bu Kanun`da hüküm bulunmayan hallerde, sermaye piyasası ve sigortacılık mevzuatının ilgili hükümlerinin uygulanacağı açıklanmıştır.

İlgili politikaların belirlenmesi

Bireysel emeklilik sistemine ilişkin politikaları ve bunların uygulanması için alınması gereken önlemleri belirlemek üzere, 5 kişiden oluşan bir "Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu" oluşturulmuştur. Danışma Kurulu`nda, Hazine Müsteşarının başkanlığında, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`ndan en az genel müdür düzeyinde birer temsilci de görev yapacaktır. Danışma Kurulu, en az üç ayda bir toplanarak, yetki alanına giren konularda tavsiye niteliğinde kararlar alacaktır.

Belirlenen kurallara uymayanlara verilecek idari para cezaları

  • Kanunda belirtilen kurallara aykırı emeklilik sözleşmesi düzenlenmesi, 2 milyar lira.
  • Katılımcının birikimlerinin, belirlenen süre içinde, istediği başka bir emeklilik şirketine aktarılmaması, 1 milyar lira.
  • Katılma paylarının süresi içinde yatırıma yönlendirilmemesi halinde, 1 milyar lira.
  • Emekliliğe hak kazanmış katılımcılara karşı ödeme veya aktarma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, 1 milyar lira.
  • İlk kez uygulamaya konulacak emeklilik sözleşmeleri ve yıllık gelir sigortası sözleşmelerinin Hazine Müsteşarlığı`na tasdik ettirilmemesi, 2 milyar lira.
  • Katılımcıların, giderler ve ücretler konusunda bilgilendirilmemesi, 1 milyar lira.
  • Bireysel Emeklilik Kanunu hükümlerine aykırı ilan ve reklam faaliyetlerinde bulunulması, 10 milyar lira.
  • Emeklilik şirketleri ve aracıları tarafından, katılımcılara, yanıltıcı bilgi verilmesi, 1 milyar lira.
  • Bireysel Emeklilik Kanunu`nun emeklilik şirketlerine yüklediği sorumlulukların yerine getirilmemesi, 2 milyar lira.
  • Bireysel Emeklilik Kanunu`nu hükümlerine aykırı olarak aracılık faaliyetinde bulunulması, 4 milyar lira.
  • Emeklilik şirketlerinde, Kanun`la aranan şartları taşımayanların çalıştırılması, 10 milyar lira.
  • Emeklilik şirketlerinde çalıştırılacak yöneticilerle ilgili bilgi ve belgelerin Müsteşarlığa bildirilmemesi, 2 milyar lira.
  • Emeklilik şirketlerinin ana sözleşme değişikliklerinin, Müsteşarlığın uygun görüşü alınmadan tescil ettirilmesi, 10 milyar lira.
  • Emeklilik şirketlerinin, Bakanlığın izni alınmadan, devredilmesi veya diğer bir şirketle birleşmesi, 10 milyar lira.
  • Bağımsız dış denetim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, 10 milyar lira.
  • Faaliyetle ilgili olarak, Bakanlık, Müsteşarlık ve SPK tarafından alınan kararlara, çıkarılan yönetmelik ve tebliğlere ve diğer düzenlemelere uyulmaması, başka bir ceza öngörülmemiş olması halinde, 1 milyar lira.


Kanunda öngörülmüş adli suç ve cezalar

  • Bireysel Emeklilik Kanunu`na göre belirtilen izinleri almadan emeklilik faaliyetinde bulunan veya ticaret unvanları, kullandıkları belgeler, kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda ve ilan ve reklamlarında, Bireysel Emeklilik Kanunu`nda belirtilen kuruluşların adını kullanan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevlileri hakkında, üç yıldan beş yıla kadar hapis ve altı milyar liradan az olmamak üzere ağır para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, bu işyerlerinin, sürekli veya bir yılı geçmemek üzere geçici olarak kapatılmasına, ilan ve reklamlarının toplatılmasına mahkemelerce karar verilebilecektir.
  • Kanun`da tanımlanan diğer bir adli suç, emeklilik şirketi yöneticileri ile portföy yönetim şirketi yöneticilerinin ve imza yetkisini haiz mensuplarının, görevleri dolayısıyla kendilerine tevdi olunan veya muhafazaları, denetimleri ve sorumlulukları altında bulunan şirkete ait para ve diğer varlıkları zimmetlerine geçirmeleri halidir. Bu durumda, suçu işleyenler için, altı yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldıkları gibi, şirketin zararını da tazmine mahkum edileceklerdir. Bu suç, kuruluşu aldatacak ve fiilin açığa çıkmasını önleyecek her türlü hileli faaliyette bulunmak suretiyle işlenmiş ise, faile verilecek ceza oniki yıldan az olmayacağı gibi, meydana gelen zararın (3) katı tutarında da ağır para cezasına hükmedilecektir.
  • Bireysel Emeklilik Kanunu`nda gösterilen yetkili mercilerin ve denetim görevlilerinin istedikleri bilgi ve belgeleri vermeyen ya da denetimi engelleyen gerçek kişilerle, tüzel kişilerin görevlileri hakkında, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki milyar liradan az olmamak üzere ağır para cezası verilebilecektir.
  • Bireysel Emeklilik Kanunu`na tabi gerçek ve tüzel kişilerin bu Kanun`da gösterilen merciler ile denetim görevlilerine, mahkemelere ve diğer resmi dairelere hitaben düzenledikleri veya yayımladıkları belgelerde yapılan gerçeğe aykırı beyanlardan dolayı, bu belgeleri imzalayanlar hakkında, görev ve ilgilerine ve fiile katılma derecelerine göre bir yıldan üç yıla kadar hapis ve altı milyar liradan az olmamak üzere ağır para cezası uygulanacaktır.
  • Bireysel Emeklilik Kanunu`na tabi kuruluşların itibarını kırabilecek veya servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olan ya da bu yolda asılsız haber yayanlar için bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki milyar liradan az olmamak üzere ağır para cezasına hükmolunacaktır.
  • Bireysel Emeklilik Kanunu`nun uygulanmasında ve uygulamanın denetiminde görev alanların, görevden ayrılmış olsalar bile, görevleri sırasında öğrendikleri sırları yetkili olanlar dışındakilere açıklamaları veya kendi yararlarına kullanmaları halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve dört milyar liradan az olmamak üzere ağır para cezasına hükmolunacaktır.
  • Bireysel Emeklilik Kanunu`na tabi kuruluşların mensupları ve diğer görevlilerinin, sıfat ve görevleri dolayısıyla, bu Kanun`a tabi kuruluşlara ve sisteme dahil kişilere ait öğrendikleri sırları yetkililer dışındakilere açıklamaları halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki milyar liradan az olmamak üzere ağır para cezasına hükmolunacaktır.


Dış bağlantılar

Bireysel Emeklilik Sistemi Resmi Sitesi Emeklipedi - Bireysel Emeklilik Ansiklopedisi

İlgili Sayfalar

Bireysel Emeklilik Şirketleri Emeklipedi - Bireysel Emeklilik Ansiklopedisi

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Türkiye'de Emeklilik Sistemi
6 yıl önce

Emeklilik, insanların çalışma gücü ve yeteneklerini yitirip, çalışma hayatından ayrılmalarıyla gelir kaynaklarının ortadan kalkması üzerine kazandıkları...

Sermaye Piyasası Kurulu
2 yıl önce

düzenlemeleri genellikle "tebliğ" şeklinde çıkarılmaktadır. Diğer taraftan, bireysel emeklilikte olduğu gibi, "yönetmelik" şeklinde SPK düzenlemeleri de yok değildir...

Ordu Yardımlaşma Kurumu
2 yıl önce

Mart 1961 tarih ve 205 sayılı Kanun ile kurulmuş, özel hukuk hükümlerine bağlı, TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonudur. OYAK'ın yönetiminde...

Ordu Yardımlaşma Kurumu, 1961, Ankara, Endüstri, Kar, Konglomerat, Oyak Renault Spor Kulübü, TSK, TÜRKİYE, Web sitesi
Albaraka Türk
2 yıl önce

hesaplar ve katılma hesapları aracılığıyla fon toplayan ve topladığı fonları, bireysel finansman, kurumsal finansman, finansal kiralama ve proje bazında kâr zarar...

Albaraka Türk, 1985, Albaraka Bankacılık Grubu, Ekonomi, Finans, Taslak
Bank Asya
2 yıl önce

Şube10 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Asya Emeklilik ve Hayat A.Ş. (Bağlı Ortaklık) Asya Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş. (Bağlı...

Bank Asya, 1996, 24 Ekim, Taslak, Türkiye, Şirket
Türkiye'de Engelli Hakları
6 yıl önce

sayılı Özürlüler yasası 4857 Sayılı İş Kanunu (30. madde) Sakatlara aylık bağlanmasına ilişkin 2022 sayılı kanun Engelli.com Engelliler Platformu Engelli...

Vakıfbank
2 yıl önce

incelediğinde, ticari krediler %50,3 oranında artarak 314,7 milyar TL’ye, bireysel krediler ise %64,0 oranında artarak 107,4 milyar TL’ye ulaşmıştır. Toplam...

Türkiye Vakıflar Bankası, 1954, Ekonomi, Finans, Taslak, Türkiye Bankalar Birliği
Türkiye İş Bankası
2 yıl önce

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün...