--}}

Ayla Algan

Ayla Algan, (d. 1937, İstanbul), Tiyatro, Sinema oyuncusu, şarkıcı.

İstanbul, 1937 doğumlu olan Ayla Algan, Notre Dame de Sion ve Fransa - Versailles Lisesi mezunudur. Amerika`da New York Actor Stüdyo`dan sahne eğitimi alan sanatçı, 1961`de tiyatroda ilk rolünü oynadı. LCC`de tiyatro öğretmenliği ve oyuncu çalıştırma dersleri veren Algan, yönetmenliğini Ertem Göreç`in yaptığı, senaryosu Vedat Türkali`ye ait olan ``Karanlıkta Uyananlar`` filmi ile ilk kez sinema dalında çalışmalara başladı (1964).

Sinema ve tiyatro dışında, Türkçe sözlü hafif müzik alanında da çalışan Ayla Algan, 1971`de Paris Olimpia`da sahneye çıktı. 1973`te Altın Orfe Şarkı Yarışması`nda ``ikincilik`` ödülünü kazandı ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki şarkı yarışmalarında Türkiye`yi temsil etti.

Halen sanat hayatına devam eden Algan, bir çok TV dizisinde rol almakta ve ``"Yaratıcı ve Çağdaş Tiyatro Teknikleri kursu"`` veriyor.

Ödülleri

  • Fransa - Altın Orfe müzik yarışması - İkincilik ödülü - 1973


Filmografisi



  • Ayda - 2007
  • Şöhret Okulu - 2007
  • Binbir Gece - 2006
  • Öteki Türkiye`de Bir Cumhurbaşkanı - 2004
  • Patroniçe - 2004
  • Ziyaret - 2004
  • Arapsaçı - 2004
  • Aliye - 2004
  • Yadigar - 2004
  • Metropol Kabusu - 2003
  • Hızma - 2002
  • Havada Bulut - 2002
  • Biz Size Aşık Olduk - 2002
  • O da Beni Seviyor - 2001
  • Yıldız Tepe - 2000
  • Hanım Ağa - 2000
  • Üzgünüm Leyla - 2000
  • Kurşun Kalem - 2000
  • Harem Suare - 1999
  • Şükran Büfe - 1999
  • Sıdıka - 1997
  • Ali (Sakın Arkana Bakma) - 1996
  • Beşi Bir Yerde - 1996
  • Doktora Bak Doktora - 1994
  • Yaz Yağmuru - 1993
  • Kız Kulesi Aşıkları (Hera ile Leandros) - 1993
  • Seni Seviyorum Rosa - 1992
  • Dört Mevsim İstanbul: İstanbul Bir Özlemdir - 1990
  • Çil Horoz - 1987
  • Eksik Etek - 1976
  • Salak Bacılar - 1975
  • Gölgedeki Adam - 1970
  • Son Söz Benim - 1970
  • Yılan Soyu - 1969
  • Zilli Nazife - 1967
  • Ah Güzel İstanbul - 1966
  • Biraz Kül Biraz Duman - 1966
  • Yıldız Tepe - 1965
  • Karanlıkta Uyananlar - 1964


Linkler



Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.