Aversiyon Terapisi

Kısaca: engelleme terapisi Bir davranış terapisi türüdür ve istenmediği halde tekrarlı olarak yapılan bir davranış biçimini engellemeyi kapsar. En basit şekliyle, yaramazlık eden bir çocuğu cezalandırmak bir "engelleme terapisi" sayılabilir. Fakat psikolojik öğrenme ve Pavlov şartlama deneylerinin sonucunda bu teknikler son derece ayrıntılı bir hale getirilmiştir; en önemlisi engelleyici stimulus ile istenilmeyen davranış veya normal olarak bu davranışa yol açan stimulus arasındaki zamanla ilgili ayarla ...devamı ☟

engelleme terapisi Bir davranış terapisi türüdür ve istenmediği halde tekrarlı olarak yapılan bir davranış biçimini engellemeyi kapsar. En basit şekliyle, yaramazlık eden bir çocuğu cezalandırmak bir "engelleme terapisi" sayılabilir. Fakat psikolojik öğrenme ve Pavlov şartlama deneylerinin sonucunda bu teknikler son derece ayrıntılı bir hale getirilmiştir; en önemlisi engelleyici stimulus ile istenilmeyen davranış veya normal olarak bu davranışa yol açan stimulus arasındaki zamanla ilgili ayarlama teknikleridir. Engelleme terapisi çoğu zaman alkolizmde (bkz.), cinsel sapıklıklarda, özellikle transvestizm (bkz, ), fetişizm (bkz.), ve homoseksüalitede (bkz.) uygulanır. Ayrıca uyuşturucu madde iptilalarında (bkz.), pedofilide (bkz.), sado-mazohizmde (bkz.) ve egzibisyonizmde (bkz.) de denenmiştir. Çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulmuştur. Eskiden başvurulan ve alkoliklerin içki içmeleri üzerine bulantı ve/veya kusma yaratan apomorfin enjeksiyonları tekniğinin yerini, kesin zaman ayarlaması yapılabilen elektrik şoku teknikleri almıştır.

Elektrik şokuyla engelleme terapisinin uygulandığı standard bir yöntem yoktur. Başarıyla sonuçlanan bir transvestizm tedavi yönteminde, hasta bir elektrik levhası üzerinde tekrar tekrar elbiselerini değiştirir ve bu sırada da önceden belirlenen bir programa göre hastanın ayaklarına ancak kesin bir acı verecek kadar elektrik şoku uygulanır. Başarılı bir tedavi birçok seans gerektirebilir ve teknik uzman bilgisi olan bir terapistin epey zamanını alabilir. Transvestizmde olduğu gibi, sapıklık eylemi sırasında uygulanabilen şoklarda, engelleme terapisi daha iyi sonuçlar sağlamaktadır. Oysa mesela homoseksüalitede, hayaller ve fotoğraflar gibi vizüel belirtiler söz konusu olduğunda, sonuçlar bu kadar olumlu olmamaktadır. Cinsel sapıklıklarda elde edilecek sonuçlar hastadaki kişilik bozukluğunun şiddetine, sapık davranışının yerine geçmesi umulan normal cinsel ilgisinin derecesine ve sapıklık nedenlerine göre değişir; normal heteroseksüel ilgi veya ilişkiden yoksun, başkaları tarafından belki de kanuni sonuçlardan kaçınmak amacıyla tedaviye getirilen ve açık kişilik bozukluğu gösteren hastalar bu terapiden ender olarak yararlanmaktadırlar (aslında başka tedaviler de bunlara yarar sağlamaz). En kolay vakalarda bile, eğer istenmeyen davranışın yerini, kabul edilebilecek bir davranış biçimi (mesela normal heteroseksüellik) alamazsa, nüksetme çok olur. Bu da ayrıca bir psikoterapi uygulanmasını veya heteroseksüel anksieteyi yenmek için desensitizasyon (bkz.) tipinde bir davranış terapisini gerektirebilir. Normal olarak mevcut bulunan diğer psikososyal sorunlara da aynı zamanda uygun bir tedavi uygulanmazsa ve hastaya örneğin alkolü bıraktıktan sonra hayatında yer alan boşluğu doldurması için yardım edilmezse, alkolizm vakalarından alınan sonuçlardaki düşük başarı oranı bununla açıklanabilir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.