Astronominin Yöntemleri

Kısaca: Astronomi araştırmaları, öbür deneysel bilimlerle karşılaştırılamayacak kadar büyük kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Göktaşları, Ay ve yakın gezegenler dışındaki hiçbir gökcismine ulaşılamadığı için, çoğu kez yalnızca gökcisim-lerinden yayılan ya. da yansıyan ışınımlarla yetinmek gerekir. ...devamı ☟

Astronomi araştırmaları, öbür deneysel bilimlerle karşılaştırılamayacak kadar büyük kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Göktaşları, Ay ve yakın gezegenler dışındaki hiçbir gökcismine ulaşılamadığı için, çoğu kez yalnızca gökcisim-lerinden yayılan ya. da yansıyan ışınımlarla yetinmek gerekir. Üstelik bu ışınımlar Yer' in atmosferinden geçerken çeşitli etkiler altında kalır. Örneğin, ışık atmosferden geçerken soğrulur, kırılmaya uğrar, kırpışır (parlaklığında anlık değişimler görülür) ya da dağılır. Gamma ve X ışınları da Yer atmosferi tarafından büyük ölçüde soğrulur; doğal radyo dalgalan ise, pek çok yapay radyo kaynağının yayınladığı dalgalarla bozulur. Yer'in kendi ekseni ve Güneş çevresinde dönen, yalpalayan ve üğrüm (nütasyon) hareketi yapan bir gözlem noktası olması da ek güçlükler doğurur. Ancak, gözlem araçlarını atmosferin dışına taşıyarak ya da gözlem aracının Yer'in dönüşünün etkisini dengeleyecek biçimde hareket etmesini sağlayarak, bu tür güçlükler bir ölçüde yenilebilmektedir.

Gökcisimleriyle ilgili çalışmalar çoğu zaman, ölçümleri de içeren gözlemlerden ve kuramsal araştırmalardan oluşur. Bu çahşmalann çok küçük bir bölümünü de, bir gökcismine bir ışınım gönderilmesine ve cisimden yansıyarak geri dönen ışınımın incelenmesine dayanan deneyler oluşturur. Kozmik ışınların, Ay taşlarının ve göktaşlarının incelenmesi gibi çok dar bir alan dışındaki tüm astronomi gözlemlerinin ana nesnesi elektromagnetik ışınımlardır. Bunlar görünen ışığın yanı sıra kızılötesi, mikro-dalga ve tayfın radyo dalgaları bölgesin-ki ışınımlar gibi uzun dalgaboyunda ve morötesi, X ışınları ve gamma ışınlan gibi kısa dalgaboyunda ışınımlardır. Gözlem araçlarının genellikle üç temel öğesi vardır:

1) Bir fotoğraf makinesi ya da ışınım toplayıcı görevini üstlenen bir teleskop; 2) göz, fotoğraf levhası, elektron çoğaltıcı, radyo alıcısı ya da iyonlaşma odası gibi bir saptayıcı; 3) alınan uyarıları sayılara dönüştüren bir sayaç.

Astronomi gözlemleriyle ulaşılan bilgiler konum bilgisi; yapı bilgisi, fotometri ve radyometri bilgileri, tayf bilgisi ve polari-metri bilgisi biçiminde sınıflara ayrılır. Konum bilgisi, gökcisminin konumunun, ayırt edici özelliklerinin ve hareketinin anlaşılmasını, yapı bilgisi ise açısal büyüklüğünün ve biçiminin öğrenilmesini sağlar. Fotometri ve radyometri incelemelerinin amacı gökcisimlerinin parlaklıklarını, başka bir deyişle saldıkları ışınımın miktarını ölçmektir. Tayf araştırmaları ise gökcisimlerini oluşturan elementleri ve bileşikleri belirlemek, gözlemciye göre uzaklaşma ya da yaklaşma hızlarını saptamak, yüzeylerindeki sıcaklık, yoğunluk ve hız değişikliklerini hesaplamaktır. Çoğu kez tayf ölçümüyle birlikte yürütülen polarimetri ölçümleri, gezegen yüzeylerinin yansıtma özelliklerini ve yıldızlararası ortam, Güneş ve yıldızlar gibi radyo dalgası kaynaklarının magnetik alanlannın büyüklüğünü belirlemeye yarar.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.