Arayış Dergisi

Kısaca: Arayış dergisi, 21 Şubat 1981`de Bülent Ecevit Ankara`da yayınlamaya başladı. İmtiyaz sahibi Necdet Onur`du, dizgi, baskı ve dağıtımı Milliyet Gazetecilik ve GAMEDA tarafından yapılıyordu, 100 bin adet basılıyordu. 14. sayıdan itibaren baskı tesisleri değişti, Daily News Matbaacılık`ta basıldı. Bülent Ecevit 12 Eylül askeri darbesinden sonra siyasi yasaklı olmuş, bir süre Hamzakoy`da alıkonulmuştu. CHP genel başkanlığından da istifa ettikten sonra gazetecilik ya ...devamı ☟

Arayış dergisi, 21 Şubat 1981`de Bülent Ecevit Ankara`da yayınlamaya başladı. İmtiyaz sahibi Necdet Onur`du, dizgi, baskı ve dağıtımı Milliyet Gazetecilik ve GAMEDA tarafından yapılıyordu, 100 bin adet basılıyordu. 14. sayıdan itibaren baskı tesisleri değişti, Daily News Matbaacılık`ta basıldı. Bülent Ecevit 12 Eylül askeri darbesinden sonra siyasi yasaklı olmuş, bir süre Hamzakoy`da alıkonulmuştu. CHP genel başkanlığından da istifa ettikten sonra gazetecilik yapmaya başladı. Daha önce Ulus, Yeni Ulus, Halkçı, Milliyet gazetelerinde çalışmış, yazarlık yapmıştı. 1972`de Özgür İnsan dergisini çıkarmıştı.

Arayış dergisi 21 Şubat 1981`den 1982`ye kadar 50 sayı çıktı, 54. sayıda kapatıldı. 7 Nisan 1981 tarihli sayısı toplatılan derginin, 15. sayısında Ecevit`in yazması yasaklandı. Nihayet askeri rejim Mart 1982`de dergiyi kapattı.

22 Ocak 1981 tarihli New York Times derginin çıkışını "Türkiye`nin eski başbakanı gazetecilik mesleğine dönüyor" şeklinde duyurmuştu. Yazıda, üç kere başbakanlık yapmış olan Ecevit`in 55 yaşında partisinin başkanlığından ayrıldığı, aleyhinde onbir dava açıldığı belirtiliyor, Bülent Ecevit`in Arayış adlı Time benzeri haftalık dergi çıkaracağından bahsediliyordu.

Bir askeri rejimde ne kadar serbest fikir özgürlüğü olabilirse bunu zorlayan Arayış dergisinin 30 Mayıs 1981 tarihli sayısındaki yazıdan dolayı Ecevit`in yazması engellendi. 6 Haziran 1981`de 16. sayının kapağında şöyle deniyordu: "Bülent Ecevit veda ediyor. Milli Güvenlik Konseyince 2 Haziran 1981 günü yayımlanan 52 numaralı kararla Bülent Ecevit`in Arayış`taki yazılarını ve görevini sürdürmesi yasaklanmış olmaktadır." Derginin içinde de Başyazı sayfası, Ecevit`e Teşekkür başlıklı bir çerçeveyle doldurulmuştu. Yazı işlerinden yapılan açıklamada Ecevit`in yazılarının son dakikada dergiden çıkarıldığı, fakat başyazısında değindiği, Ecevit yillar önce çevirmiş olduğu Rudyard Kipling`in "Adam Olmak" şiirini yayınlamaya karar verildiği yazılıyordu.

Kaynak

  • Arayış dergisi, 6 Haziran 1981, sayı:16, sayfa 5.


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.