--}}

Adile Naşit

Adile Naşit, asıl adı Adile Keskiner olan Türk sinemasının ünlü oyuncusu 17 Haziran 1930’da İstanbul’da doğdu. Tiyatro oyuncusu Amelya Hanım ile ünlü komedyen Naşit’in kızı olan Adile Naşit, babasının ölümü üzerine öğrenimini yarım bırakarak, 1944 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Tiyatrosu’na girdi.

Adile Naşit
Adile Naşit
Adile Naşit, asıl adı Adile Keskiner olan Türk sinemasının ünlü oyuncusu 17 Haziran 1930’da İstanbul’da doğdu.

Tiyatro oyuncusu Amelya Hanım ile ünlü komedyen Naşit’in kızı olan Adile Naşit, babasının ölümü üzerine öğrenimini yarım bırakarak, 1944 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Tiyatrosu’na girdi.

“Herşeyden Biraz” oyunuyla sahnede olduğu yıl, Halide Pişkin’in grubuyla İstanbul’da turneye çıktı. Daha sonra Muammer Karaca’nın tiyatrosuna girdi ve 1948’de komedi oyuncuları Aziz Basmacı ve Vahi Öz’le birlikte kurdukları toplulukta 1951 yılına kadar çalıştı. Yine 1948 yılında “Lüküs Hayat” filmiyle sinema oyunculuğuna başladı.

1950’de, kendisi gibi tiyatrocu olan Ziya Keskiner ile evlendi. 1954’te yeniden Muammer Karaca tiyatrosuna döndü ve 1960’a dek burada çalıştı.

1961’de, eşi Ziya Keskiner ve abisi Selim Naşit Özcan ile birlikte, Naşit Tiyatrosu’nu kurdular. Bu topluluğun dağılmasından sonra 1963’te girdiği Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü tiyatrosunda, 1975’e kadar aralıksız olarak çalışmtı.

Adile Naşit, sinemaya ikinci ve asıl girişini 1970’lerde yaptı. 1976’da “İşte Hayat” adlı filmdeki rolüyle, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Rıfat Ilgaz’ın eserlerinden sinemaya aktarılan Hababam Sınıfı filmlerinin birçoğunda, müstahdem kadın rolüyle yeraldı ve buradaki oyunculuğuyla da büyük beğeni kazandı. 1978’de Uluslararası Sanat Gösterileri’nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı.

1981 yılında TRT televizyonunda “Uykudan Önce” isimli bir çocuk programı yapmaya başladı. Bu programda anlattığı masallar ve öykülerle, çocukların gönlünde taht kurdu. Gerek sinema filmlerinde, gerekse oyunlarda, basit, saf, iyi yürekli kadın tiplemesini başarıyla oynadı ve kendine has bir üslupla yenileyerek karakteristik hale getirdi.

Adile Naşit, 11 Aralık 1987’de İstanbul’da öldü.

Filmleri

  • Annem 1987
  • Aile Pansiyonu 1987
  • Milyarder 1986
  • Kuzucuklarım 1986
  • Yaygara 86 1986
  • Hayroş 1986
  • Kiralık Ev 1986
  • Ağa Bacı 1986
  • Satmışım Anasını 1985
  • Şaban Papuçu Yarım 1985
  • Namuslu 1984
  • Şabaniye 1984
  • Gırgıriyede Büyük Seçim 1984
  • Şaşkın Ördek 1983
  • Şıngırdak Şadiye 1982
  • Adile Teyze 1982
  • Buyurun Cümbüşe 1982
  • Görgüsüzler 1982
  • Talih Kuşu 1982
  • Dolap Beygiri 1982
  • Deliler Koğuşu 1981
  • Şabancık 1981
  • Hababam Sınıfı Güle Güle 1981 (Hafize Ana)
  • Bizim Sokak 1981
  • Şaka Yapma 1981
  • Gırgıriyede Şenlik Var 1981
  • Gırgıriye 1981
  • Davaro 1981 (Hamo)
  • Beş Parasız Adam 1980
  • Huzurum Kalmadı 1980
  • Renkli Dünya 1980
  • İbişo 1980
  • Gelinciklerim 1979
  • Erkek Güzeli Sefil Bilo 1979
  • Doktor 1979
  • Vah Başımıza Gelenler 1979
  • N'Olacak Şimdi 1979
  • Köşe Kapmaca 1979
  • Neşeli Günler 1978 (Saadet)
  • Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor 1978 (Hafize Ana)
  • Sultan 1978
  • Kibar Feyzo 1978 (Aney)
  • Hababam Sınıfı Tatilde 1977 (Hafize Ana)
  • Gülen Gözler 1977 (Nezaket)
  • Sakar Şakir 1977
  • Şabanoğlu Şaban 1977
  • Tosun Paşa 1976 (Adile)
  • Aile Şerefi 1976
  • Ah Dede Vah Dede 1976
  • Gel Barışalım 1976
  • Hababam Sınıfı Uyanıyor 1976
  • Ne Umduk Ne Bulduk 1976
  • Süt Kardeşler 1976 (Melek)
  • Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı 1975 (Hafize Ana)
  • Hababam Sınıfı 1975 (Hafize Ana)
  • Bizim Aile / Merhaba 1975 (Melek)
  • Televizyon Çocuğu 1975
  • Sevgili Halam 1975
  • Pembe Panter 1975
  • Haydi Gençlik Hop Hop 1975
  • Plaj Horozu 1975
  • Şehvet Kurbanı Şevket 1975
  • Bitirimler Sınıfı 1975
  • Delisin 1975
  • İşte Hayat 1975
  • Hanzo 1975
  • Çapkın Hırsız 1975
  • Ah Nerede 1975
  • Minik Cadı 1975
  • Gece Kuşu Zehra 1975
  • Mavi Boncuk 1974
  • Yüz Liraya Evlenilmez 1974
  • Hasret 1974
  • Aç Gözünü Mehmet 1974
  • Salak Milyoner 1974
  • Canım Kardeşim 1973
  • Oh Olsun 1973
  • Sev Kardeşim 1972
  • Vur Patlasın Çal Oynasın 1970
  • Abbas Yolcu 1959
  • Kahpe Kurşun 1957
  • Lüküs Hayat 1950
  • Yara 1947

Filmleri (59)

Son filmleri

Milyarder
Milyarder

Bir tren istasyonunda çalışan Mesut yılbaşı piyangosunda en büyük ikramiyeyi kazanır. Mesut’un hayat...

Kocamın Nişanlısı
Kocamın Nişanlısı

Adile Naşit ile Erol Günaydın iki büyük usta filmi alıp götürmüş Erol Günaydın'ın kart zampara rolü...

İki Milyarlık Bilet
İki Milyarlık Bilet

Gayrimeşru bir kız çocuğu (Burçin Terzioğlu) dünyaya getiren Dansöz Merih(Merih Fırat), çocuğunu ort...

Filmografi

Sene Film adı
1950 Lüküs hayat
1972 Sev Kardeşim Mesude rolünde
1973 Oh Olsun
1973 Canım Kardeşim Öğretmen rolünde
1974 Salak Milyoner Mesude rolünde
1974 Mavi Boncuk
1974 Hasret Mother Of The Disabled Girl rolünde
1975 Gece Kuşu Zehra Hacer rolünde
1975 İşte Hayat
1975 Şaşkın Damat Ögretmen rolünde
1975 Çapkın Hırsız
1975 Hababam Sınıfı Hafize Ana rolünde
1975 Hanzo Sükriye rolünde
1975 Sevgili Halam
1975 Delisin
1975 Minik Cadı Büyükanne rolünde
1975 Bizim Aile Melek rolünde
1975 Ah Nerede Huriye rolünde
1976 Tosun Paşa Tellioğulları'ndan Adile rolünde
1976 Süt Kardeşler Melek rolünde
1976 Gel Barışalım
1976 Ah Dede Vah Dede
1976 Aile Şerefi Emine rolünde
1976 Hababam Sınıfı Uyanıyor Hafize Ana rolünde
1977 Hababam Sınıfı Tatilde Hafize Ana rolünde
1977 Sakar Şakir Fatma Şen rolünde
1977 Gülen Gözler Nezaket rolünde
1977 Şaban Oğlu Şaban Hala rolünde
1978 Kibar Feyzo Feyzo'nun Annesi rolünde
1978 Neşeli Günler (Neseli günler) Saadet rolünde
1978 Sultan Ebe Hatice rolünde
1979 Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor Hafize Ana rolünde
1979 Doktor
1979 Ne Olacak Şimdi Orhan' ın Annesi rolünde
1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo Sultan rolünde
1979 Köşe Kapmaca Fazilet rolünde
1979 Vay Başımıza Gelenler Fazilet rolünde
1980 İbişo
1980 Huzurum Kalmadı Adile rolünde
1981 Gırgıriye Zekiye rolünde
1981 Şaka Yapma Adile Abla rolünde
1981 Deliler Koğuşu
1981 Hababam Sınıfı Güle Güle Hafize Ana rolünde
1981 Gırgıriyede Şenlik Var Zekiye rolünde
1981 Davaro Hamo rolünde
1982 Görgüsüzler Halime rolünde
1982 Buyurun Cümbüşe
1982 Talih Kuşu Adile Güney rolünde
1983 Şaşkın Ördek
1983 Adile Teyze Adile Teyze rolünde
1983 Neşeli Kuklalar
1984 Şabaniye
1984 Namuslu Kaynana rolünde
1985 Şaban Pabucu Yarım Adile rolünde
1985 Bin Yıl Önce
1985 Bin Yıl Sonra
1986 İki Milyarlık Bilet
1986 Kocamın Nişanlısı
1986 Milyarder Boncuk Sultan rolünde


İlgili konuları ara


Görüşler

  • misafir Avatar
    misafir - 5 yıl önce
    Seni çok seviyoruz.Umarım hayatta olsaydın daha başarılı filmlerle karsımıza çıkardın.

Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.

Adile Naşit
Adile Naşit