40. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti

Kısaca: 40. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ...devamı ☟

40. Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti 14 Haziran 1977 tarihinde hükümeti kurma görevi, cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit'e verilmiş ve hükümet 21 Haziran 1977'de açıklanmıştır.http://www.byegm.gov.tr/YAYINLARIMIZ/Ayintarihi/1977/haziran1977.htm Ayın tarihi



3 Temmuz 1977 tarihinde Millet Meclisi'nde yapılan güven oylamasında 217 kabul, 2 çekimser ve 229 red oyu kullanıldı ve aynı gün içinde Bülent Ecevit başbakanlık görevinden istifa etti.

Fahri Korutürk'ün hükümeti kurmak için Bülent Ecevit'i görevlendirmesi ve hükümetin kurulması üzerine gelen tepkiler

  1. AP Genel Başkanı Süleyman Demirel, MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve MSP Genel Sekreteri Oğuzhan Asiltürk, «Güvenoyu alamayacağı önceden belli olan bir hükümet listesinin onaylanmasına ihtimal vermediklerini» açıkladılar.(14 Haziran 1977)
  2. MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan «Ecevit isterse görüşürüz, yetkili kurullarımızda tekliflerini inceler ve cevaplandırırız» dedi.(15 Haziran 1977)
  3. Sosyalist Devrim Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar «Cumhurbaşkanının yeni hükümeti kurmakla CHP Genel Başkanını görevlendirmiş olması Anayasanın bu konudaki hükmüne tastamam uygundur» dedi.(15 Haziran 1977)
  4. Başbakan ve AP Genel Başkanı Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'le yaptığı haftalık olağan görüşmesinden sonra gazetecilere verdiği demeçte, «Güvenoyu alamayacak hükümet, bunalımı büyütür» dedi.(17 Haziran 1977)
  5. DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, Hükümetin CHP tarafından kurulması gerektiğini açıkladı.
  6. Ecevit cumhurbaşkanı ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, «Güvenoyu alabilme umudum Kuvvetlidir» dedi.(18 Haziran 1977)
  7. AP Genel Başkanlık Divanı bir toplantıdan sonra yayınladığı bildiride, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün Ecevit Hükümetini onaylamasını «Vahim Anayasa Buhranı» olarak nitelendirdi.
  8. MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan hükümetin ilanından sonra Meclisteki odasında yaptığı basın toplantısında, Başbakan Ecevit'in görevi geri vermesini istedi. Erbakan, «Yapılan iş Anayasa'ya, Hukuka ve demokrasiye aykırıdır» dedi.(21 Haziran 1977)
  9. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Ecevit hükümetinin bakanlarını kabul etti. Korutürk yaptığı konuşmada, «Millet Meclisinden güvenoyunu almamış bir hükümet modelini düşünmek, hür demokratik, parlamenter sisteme inanış ile asla bağdaşamaz» dedi.(22 Haziran 1977)
  10. Cumhurbaşkanlığı Kontenjan Grubu, bir bildiri yayınlayarak,Cumhurbaşkanının yeni hükümeti onaylamakla Anyasaya, ve demokratik geleneklere uygun olarak görevini yerine getirdiğini belirtti.(22 Haziran 1977)
  11. AP Genel Başkanı Süleyman Demirel, partisinin Meclis Grubunda yaptığı konuşmada, «Ecevit Hükümetinin yaptığı ve yapacağı tasarrufları gayri meşru ilan ediyoruz» dedi.(22 Haziran 1977)
  12. Başbakan ve CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Başbakanlıkta gazetecilerle yaptığı görüşmede, «Güvenoyu alma umudumuz,hükümeti kurduğumuz güne göre çok daha kuvvetli» dedi.(23 Haziran 1977)
  13. AP Genel İdare Kurulu, Genel Başkan Süleyman Demirel'in başkanlığında toplanarak, Ecevit Hükümetinin kurulması sonucu ortaya çıkan siyasi durumu görüştü. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, «Güvenoyu alamayacağı kesin olarak bilinen bir hükümetin atanmasıyla, rejim bakımından ciddi bir durumun baş gösterdiği»belirtildi.(23 Haziran 1977)
  14. Türk Hukukçular Birliği, Cumhurbaşkanının Ecevit hükümetini onaylamasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanına yönetilen eleştirilen haksız ve yakışıksız olduğunu belirttiklerini bildirdi.(23 Haziran 1977)
  15. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Halil Tunç Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulunun hükümetin kurulması konusunda oybirliğiyle belirlenen görüşlerini açıkladı. Türk-İş Genel Başkanı sorunun bir rejim sorunu olduğunu belirtirken önceki hükümeti eleştirdi ve Ecevit hükümetinin desteklenmesini istedi.(24 Haziran 1977)
  16. AP, MHP ve MSP gruplarında, Ecevit hükümetinin programını dinlememe kararı alındı.(28 Haziran 1977)
  17. CGP Genel Yönetim Kurulunun, Genel Başkan Prof. Turhan Feyzioğlu başkanlığında yaptığı toplantı sonunda yayınlanan ortak bildiride, Ecevit hükümetine çekimser oy verilmesi karara bağlandı.(29 Haziran 1977)
  18. AP, MSP ve MHP'nin genei başkanları, bira raya gelip ortak bir bildiri yayınladılar ve «çoğunluğa dayalı bir hükümetin kurulabileceğini belirttiler.(30 Haziran 1977)


3 Temmuz 1977 tarihinde yapılan oturumda 40. Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti güvenoyu alamadı.http://www.byegm.gov.tr/YAYINLARIMIZ/Ayintarihi/1977/temmuz1977.htm Ayın tarihi

  1. Millet Meclisinde yapılan oylamada, 217 üye beyaz güvenoyu verirken, 229 üye kırmızı red oyu, 2 üye de çekimser oy kullandı.(3 Temmuz 1977)
  2. Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin Millet Meclisinden güvenoyu alamaması üzerine Cumhurbaşkanına istifasını sundu. Ecevit, daha sonra düzenlediği basın toplantısında «Türkiye'nin karşıkarşıya bulunduğu iç ve dış ağır sorunlar, uzlaşmayı güncel bir zorunluluk durumuna getirmiştir. Oylama sonucu ne olursa olsun devlet gücü yansız görev yapacaktır.» dedi.(3 Temmuz 1977)
  3. Güvenoylamasından sonra MSP Grubunda konuşan Genel Başkan Necmettin Erbakan, CHP hükümetinin programınım eleştirdi.Erbakan «Bu programda maneviyyattan, ağır sanayiden ve millí harp sanayiinden tek kelime bulamadık. Bundan üzüntü duyduk» dedi.(3 Haziran 1977)
  4. Güvenoylamasından sonra toplanan AP Grubunda konuşanGenel Başkan Süleyman Demirel, CHP'yi işgal hükümeti olarak suçladı ve Â«İşgal hükümeti gitti Cumhuriyet hükümeti kurulacaktır» dedi.(3 Temmuz 1977)


Kaynakça

}

} } } }

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Türkiye Cumhurbaşkanı
2 yıl önce

yılından beri aynı zamanda hükûmetin başıdır. Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını...

Türkiye başbakanları listesi
2 yıl önce

Türkiye başbakanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste. Başbakan, parlamenter sistem ile yönetilen toplumlarda...

Türkiye cumhurbaşkanları listesi
2 yıl önce

Türkiye cumhurbaşkanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre Cumhurbaşkanı...

1963 Türkiye Yerel Seçimleri
6 yıl önce

Partisi; İzmir dahil 40 ilin belediye başkanlıklarını kazanmıştır. Onu Ankara ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu 25 ilde kazanan Cumhuriyet Halk Partisi izlemektedir...

1995 Türkiye Genel Seçimleri
6 yıl önce

katıldığı ANASOL-D Hükûmeti kuruldu. Haziran 1998'de ANASOL-D Hükûmeti olarak bilinen 55. Hükûmet'in Başbakanı Mesut Yılmaz ile bu hükûmeti dışarıdan destekleyen...

1999 Türkiye Genel Seçimleri
6 yıl önce

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle Cumhuriyet tarihinin en uzun ömürlü azınlık hükûmeti olan ANASOL-D Hükûmeti düştü. Mesut Yılmaz istifasını Cumhurbaşkanı...

1977 Türkiye Genel Seçimleri
6 yıl önce

oluşan koalisyon hükûmeti kuruldu. Sola karşı hemen bütün sağ partilerin birliğini oluşturan Demirel hükûmeti, "I. Milliyetçi Cephe hükûmeti" olarak anıldı...

1961 Türkiye Genel Seçimleri
6 yıl önce

kazanamadığı için CHP ile AP arasında bir koalisyon hükûmeti kuruldu. Bu Türkiye'de kurulan ilk koalisyon hükûmeti oldu. 1961 genel seçimlerinin sonuçları: İllere...