27 Mayıs Hareketi ve Ara Dönem

Kısaca: 27 Mayıs Hareketi ve Ara Dönem. Silahlı Kuv-vetler’in çeşitli kademelerindeki bir grup subay, 27 Mayıs 1960 sabahı planlı bir şekilde harekete geçerek, on yıllık DP iktidarını devirdi ve yönetime el koydu. Yayınlanan ilk bildiride, hareketin hiçbir kişiye ve zümreye karşı yapılmadı- ğı, NATO’ya ve CENTO’ya bağlı kalınacağı ve en kısa zaman-da seçimlerle yönetimin sivillere devredileceği bildirildi. ...devamı ☟

27 Mayıs Hareketi ve Ara Dönem. Silahlı Kuv-vetler’in çeşitli kademelerindeki bir grup subay, 27 Mayıs 1960 sabahı planlı bir şekilde harekete geçerek, on yıllık DP iktidarını devirdi ve yönetime el koydu. Yayınlanan ilk bildiride, hareketin hiçbir kişiye ve zümreye karşı yapılmadı- ğı, NATO’ya ve CENTO’ya bağlı kalınacağı ve en kısa zaman-da seçimlerle yönetimin sivillere devredileceği bildirildi. İhti-lalci subaylar tarafından “Milli Birlik Komitesi” (MBK) adında bir komite kuruldu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel; Devlet, Hükümet ve Milli Birlik Komitesi Baş-kanlığı görevlerini üstlendi. MBK yasama görevini üstle-nirken, 17 Haziran 1960’ta çoğu sivillerden oluşan bir hükü-met göreve başladı.

Ancak, MBK üyelerinin bir bölümü bir an önce seçimlerin ya-pılmasını isterken, diğer bölümü gerekli reformlar gerçekleş-tirildikten sonra seçimlere gidilmesinden yanaydı. İkinci gruptakiler 13 Kasım 1960 tarihinde tasfiye edilerek yurt dışında çeşitli görevlere atandılar.

Kurucu Meclis, 5 Ocak 1961 tarihinde toplandı. Kurucu Meclis’in son şeklini verdiği Anayasa, 9 Temmuz 1961 ta-rihinde yapılan referandumla kabul edilerek yürürlüğe girdi. 1961 Anayasası’nın getirdiği en önemli yenilik; parla-mentonun, Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olmak üzere iki kanattan oluşmasıydı. MBK, 15 Ekim 1961 tari-hinde yapılan seçimlerle iktidarı sivillere teslim etti. Ana-yasa gereği MBK’nın 22 üyesi “Tabii Senatör” olarak parla-mentoya girerken, Cemal Gürsel Cumhurbaşkanı seçildi.

Devrik Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri ve bazı bürokratlar 27 Mayıs 1960 sabahı Harp Okulu’nda gözetim altına alınmışlardı. Yassıada’da kurulan “Yüksek Adalet Divanı”, “Anayasayı ihlal” ile suçladığı DP iktidar mensuplarından 15’ine idam cezası verdi. Bunlardan 12’si MBK tarafından müebbet hapse çevrildi. DP iktidarının Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ise 16-17 Eylül 1961’de İmralı Adası’nda idam edildiler. Diğer tutukluların tümü 1964 yılına kadar çeşitli af girişimleriyle serbest bıra-kıldılar.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.